Dicle Elektrik 220 Ton Trafo Yağını Geri Kazandı
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, geri dönüştürülen 220 ton trafo yağının doğaya karışmasının engellendiğini duyurdu.
Şirketten yapılan açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamak amacıyla 6 ilde hizmet veren şirketin yatırımlarına ve Ar-Ge çalışmalarına devam ettiği belirtildi.
Açıklamada, şirketin Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki atölyelerinde bulunan atıl trafoların modernize edilerek geri dönüştürüldüğü belirtilirken, şirketin geri dönüşüm faaliyetleriyle sağladığı ekonomik faydanın yanı sıra çevre kirliliğini de önlemeyi hedeflediği belirtildi.
Özelleştirme süreci öncesinde kurduğu trafo geri dönüşüm atölyelerini modernize eden Dicle Elektrik’in yaptığı yatırımlarla Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki atölyelerin kapasitelerini artırdığına dikkat çeken Dicle Elektrik, şunları kaydetti:
“2013 yılındaki özelleştirme sürecinden bu yana 1400 hücre, 1550 kesici ve 4700 trafoyu geri dönüştürerek tekrar sisteme kazandıran şirket, yenilenen trafolarda 220 ton trafo yağının yeniden kullanılmasını sağladı. yönelik yatırımların yanı sıra altyapı yatırımları da ekonomiye 105 milyar liralık katkı sağladı. Dicle Elektrik, sadece bu modernizasyon çalışmasıyla 630 milyon liralık ekonomik kaynak tasarrufu sağladı.”
“Trafo yağlarını kullanılmamış yağ seviyesine getiriyoruz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Tüzün, kullanılamaz hale gelen trafolarda yüzlerce ton izolasyon yağının doğaya salınmasını engellediklerini vurguladı.
Atık yağ kavramının daha çok evsel atık, endüstriyel tesisler veya otomotiv sektöründe öne çıkan konular olarak bilindiğini kaydeden Tüzün, şu ifadeleri kullandı:
“Hizmet verdiğimiz elektrik dağıtım sektöründe de yağ kullanımı önemli. Dicle Elektrik olarak trafo yağlarını steril ortamlarda tanklara alıp özel yağ filtre cihazları ile rafine edip, test edip kullanılmayan yağ seviyesine getiriyoruz. Bu sayede hem çevreye zarar vermelerinin önüne geçiyoruz hem de ağda sorunsuz bir şekilde tekrar kullanılmalarını sağlıyoruz.”
“Enerji kesintilerini en aza indirdik”
Tüzün, trafo atölyeleri sayesinde çevrenin korunması için katma fiyat oluşturduklarını belirterek, Dicle Elektrik olarak özelleştirme sonrası atölyeleri modernize etmek için bazı test ekipmanları ve ekipman yatırımları yaptıklarını, ikisinin kapasitesini artırdıklarını söyledi. atölyeler.
Tüzün, bu atölyelerde sahadaki tecrübelerini kullanarak hasarlı ekipmanların bir kısmını yerinde tamir ettiklerini ve değişim sürecinden kaynaklanan maliyeti düşürdüklerini ifade etti.
“Değişim nedeniyle uzun süreli elektrik kesintilerini de minimuma indirdik. Bu sayede abonelerimizi uzun süreli kesintilerden koruyoruz. Yüksek maliyetli elektrikli ekipmanların hurdaya çıkmasını da önlemiş oluyoruz. Trafo geri dönüşüm atölyeleri de eğitim konumunda” saha çalışanlarının bilgi ve deneyimlerini arttıran merkezler İlçelerde görev yapan saha çalışanları da periyodik aralıklarla atölye çalışmalarına dahil edilmektedir.Aldıkları 2-3 haftalık eğitimler ile sahada çalışanların bilgi ve deneyimlerini artırmalarına olanak sağlamaktadır. • Bu sayede olası büyük ekipman arızalarında atölye personelinin uyumu ile yerinde onarımlarını gerçekleştirebilirler.Değişiklik nedeniyle uzun süreli kesintiler de minimuma indirilir.”
Tüzün, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da trafo geri dönüşüm atölyelerinde yaptıkları çalışmalarla doğaya, çevreye ve ülke ekonomisine değer katmaya devam edeceklerini belirtti.